نویسنده : مهندس حکیمه مصطفی لو
حبیب اله زارع هرفته –
با پیوستن کشورمان به سازمان تجارت جهانی ( Wto) تا کنون بحث ها ، گفتگوها ، سمینار ها، مقالات و تحلیل های زیادی در زمینه های گوناگون اعم از تجارت ، بهداشت ، صنعت ، کشاورزی و ....... صورت گرفته است در حالی که ما هنوز عضو ناظر هستیم و به عضویت کامل این سازمان درنیامده ایم . برای پیوستن کامل به این سازمان و طی مراحل بعدی باید تغییرات اساسی در قوانین اقتصادی کشور ، قوانین مربوط به حمایت از تولید کنندگان و صادرکنندگان و خلاصه هر چه که مربوط به جهانی شدن ما می شود صورت گیرد که در این راستا 5 سال به ما فرصت داده شده است.
سازمان تجارت جهانی سازمانی است که برای گسترش تجارت خارجی در سطح بین الملل به وجود آمده است . این سازمان در سال 1995 متولد و 150 کشور را تاکنون در بر گرفته است که 96 % تجارت جهان را انجام می دهند . کاهش تعرفه گمرکی به 4 % و حذف سوبسید از شروط اصلی پیوستن به این سازمان است .
صنعت طیور کشور ، از نظر سرمایه گذاری دومین صنعت پس از صنعت ملی نفت می باشد که برای جهانی شدن این صنعت نیز باید تدابیری خاص و به طور پایه ای اندیشید و در چرخه تولید ، فروش ، بازاریابی و صادرات تغییراتی ایجاد کرد . مهمترین تکاتی که در این راستا به آنها می توان اشاره کرد به شرح ذیل می باشد .
1 – مهمترین عامل در ابتدا تعیین هدف می باشد . باید مشخص شود که هدف از جوجه ریزی چیست ؟ آیا صرفا پرورش یک تعداد پرنده به هر طریق و با هرنوع هزینه ای ملاک است و یا تولید گوشت ، تخم مرغ و جوجه با خطرپذیری پایین و با انگیزه صادرات و تسخیر بازار های جهانی ملاک است . بنابراین مرغداران باید تولید محصولی با کیفیت بالا و درکنار آن قصد صادرات را در دستور کار خود قرار دهند .
2 – نکته بعدی استفاده از اطلاعات روز جهانی و قابل دسترس از صنعت مرغداری می باشد . باید اطلاعاتی در دسترس مرغدارای قرار بگیرد که آنها را در عرصه عمل و تصمیم گیری یاری برساند و نه اینکه اطلاع رسانی صرف ملاک باشد . با استفاده از اطلاعات است که می توانیم مشکلات موجود بر سر راه تولید ، فروش و صادرات را شناسایی کرده و برای رسیدن به هدف آنها را رفع نمود .
3 – سومین نکته شناسایی زمان های حساس و حضور فعال و به موقع در بازارهای منطقه ای ، بین المللی و جهانی است . در کنار این حضور بایستی تولید کافی و نیز داشتن ذخیره تولیدی را هم مدنظر داشت تا در این بازارها و موقعیت ها با دست پر حضور یابیم .
4 – کاهش هزینه های تولید گوشت سفید در کشور یکی دیگر از راه های تسهیل ورود ما به سازمان تجارت جهانی است که با توجه به توانمندی ها و امکانات موجود در کشور این امر امکانپذیر می باشد .
5 - پرورش نژادهای اصلاح شده و دارای صفات تولیدی بالا با وراثت پذیری بالا
6 – برای عرضه تولیدات به بازار و فروش محصولات باید به سلیقه مشتریان هم توجه شود و با توجه به اینکه مردم هر منطقه دارای ذائقه و سلایق خاص خود می باشند کیفیت گوشت و طعم و رنگ آن را با ذائقه مردم آن منطقه تهیه کرد .
7 – در فرآیند تولید رعایت کامل بهداشت را باید مدنظر داشت . اهمیت این امر را با توجه به شیوع بیماری آنفلونزای مرغی در سطح جهان که سبب کاهش صادرات بسیاری از کشورها ی جهان شده را بیشتر می توان درک کرد .
8 – در امر بسته بندی باید توجه خاصی را مبذول داشت به طوری که بسته ها فاقد هرگونه پارگی ، بهداشتی ، جذاب ، دارای تاریخ تولید و تاریخ مصرف و اطلاعات مورد نیاز مشتری باشد .
9 – یکی دیگر از نکات مهم در این زمینه حفظ مشتریان و توجه به خواسته ها و نیاز های آنان است که در کنار آن باید با نوآوری و خلاقیت آنها را هر روز به خرید از ما تشویق کرد .
10 – وجود نرخ تضمینی و ثابت سالیانه با درصد تغییرات کم در مورد اقلام مورد نیاز مرغداران و محصول تولیدی آنها .
11 – کاهش ضایعات و حداکثر بهره برداری از اجزاء قابل استفاده طیور .
در نهایت بهترین شعاری که در حال حاضر برای جهانی شدن وجود دارد این است که :
((جهانی بیندیشید ، محلی عمل کنید . ))