صنعت مرغداری اتحادیه اروپایی به واسطه افزایش مقررات درباره محیط زیست، رفاه پرندگان و قوانین ایمنی غذایی در حال افت می باشد. این موضع منتج به افزایش قیمت، تغییر ساختار بازار، کاهش ظرفیت تولید و پایین آمدن قابلیت رقابت جهانی این صنعت در اروپا شده است.
در سال های اخیر اتحادیه اروپایی شاهد الگوی مصرف ثابتی برای تخم مرغ بوده است، اما کاهش جمعیت و تغییر رفتار مصرف کنندگان موجب کاهش آرام اما پیوسته تقاضا برای تخم مرغ شده است. البته این کاهش تقاضا همراه با کاهش تولید در اروپا بوده است. دلایل کاهش تولید را می توان در افزایش هزینه ها، افزایش قیمت خوراک و نیز هزینه های قوانین حفاظت از محیط زیست و رفاه پرندگان جستجو نمود.
در سال 2007 میلادی، گزارش آماری دفتر بازار و اطلاعات قیمت در آلمان دلالت بر افت یک درصدی در تولید تخم در سال 2006 برای کشورهای عضو اتحادیه اروپایی (Eu-25) دارد. در این سال کاهش مشخصی در تولید کشور های عمده صاحب صنعت تخم مرغ همانند فرانسه، اسپانیا و انگلستان گزارش شده است. قسمت عمده این میزان افت تولید در ارتباط با قوانین وضع شده اتحادیه اروپایی در ارتباط با ممنوعیت استفاده از قفس های سنتی در سال 2012 میلادی است. اگرچه تا سال 2012 هنوز چند سالی باقی مانده است، اما بسیاری از تولیدکننندگان که مجبور به جایگزین نمودن سیستم های قفس خود هستند، تصمیم گرفته اند تا آن زمان منتظر نمانند و شروع به تعویض سیستم های خود کرده و یا قبلاً آنها را به سیستم های پرورش آزاد (Free Range) و یا سیستم های آشیانه ای (Aviary System) با تعداد کمتری پرنده تبدیل کرده اند. همچنین برخی از تولیدکنندگان تصمیم به تعطیل کردن واحد خود گرفته اند، به ویژه این موضوع در بلژیک بسیار دیده می شود.
طی چند سال گذشته تقاضا برای تخم مرغ ثابت بوده است و به استثناء سال 2003، مصرف کنندگان اروپایی نشان داده اند که مشتریان قابل اعتمادی برای صنعت مرغداری می باشند. اروپایی ها به تخم مرغ به عنوان یک غذای ارزشمند و مغذی نگاه می کنند اما هنگامی که بحث ایمنی غذا مطرح می شود، حساسیت زیادی نشان می دهند. در این میان بخش مرغداری به طور پیوسته در حال مبارزه با موضوع کلسترول و سالمونلا در تخم مرغ بوده است. این موضوعات بیشتر به وسیله کسانی که تمایل به تولید تخم مرغ در اروپا ندارند مطرح شده و مورد بحث قرار می گیرد.
شیوع انفلوآنزای پرندگان در آغاز قرن اخیر در ایتالیا و نیز در سال 2003 در هلند، آثار تخریبی فراوانی بر روی تولید و مصرف تخم مرغ داشته است. مبارزه موثر رسانه های جمعی، نسبت به ایجاد اعتماد دوباره مصرف کنندگان کمک شایانی نمود و سطح مصرف دوباره طی مدت کوتاهی به میزان قبلی بازگشت. در این میان تولیدکنندگان هلندی از زمان خالی بودن مرغداری ها به دلیل وقوع بیماری استفاده نموده و شروع به تعویض سیستم های تولید بر اساس قوانین جدید نمودند. تا کنون بیش از نیمی از واحد ها به سیستم های پرورش آزاد و آشیانه ای مجهز شده اند و قابلیت رقابت فراوانی برای بازار داخلی و همچنین بازار آلمان به عنوان اصلی ترین بازار صادراتی هلند بدست آورده اند.
علی رغم بازگشت اعتماد مصرف کننندگان و توسعه اروپا از 15 به 27 کشور، صنعت مرغداری نمی تواند مانع کاهش پیوسته تقاضای تخم مرغ شود زیرا جمعیت در اتحادیه اروپایی در حال کاهش پیوسته بوده و تغییر در الگوی مصرف ممکن است میزان مصرف سرانه را تحت تاثیر قرار دهد. با این اوصاف سرنوشت صنعت تولید تخم مرغ در اتحادیه اروپای نامشخص است.