نوروز " خرامان از راه میرسد و با آمدن خود ، ضمن اینکه گذشت سالی دیگر را خبر میدهد ، فرارسیدن سالی نو را نوید میدهد ،سالی که دعا میکنیم ، آفریدگار همه هستی ، قلب ودیده و احوال ما را به بهترین حالات ، مقرر فرماید.
فرارسیدن نوروز، سال نوی ایرانی را این روزها که طبیعت در بسیاری از نقاط ایران ، رخت زمستانی خود را از تن بیرون میکند ، میتوانیم ببینم و در همین حال شاهد هستیم که مردم در تلاش هستند خود را آماده استقبال از سال نو کنند.
در آستانه نوروز امسال ، انتخابات مجلس شورای اسلامی نیز برگزار میشود و استقبال احزاب و گروهها از این انتخابات که با پارچه نوشتههای رنگی صورت گرفته ، از همین حالا قیافه اغلب مناطق جمعیتی ایران از جمله تهران را الوان و بهاری کرده است .
شهرداریها زودتر از مردم امسال دست به کار شدهاند و با گلکاری میادین و باغچههای شهری ، از نوروز استقبال میکنند و محلهایی هم برای عرضه گل و درخت رایگان به مردم در نظر گرفته شده است که از امروز که روز درختکاری است ، تا روز عید فعال هستند.
در گذشتههای نه چندان دور ، ایرانیها از نوروز با مراسم و آیینهای خاصی استقبال میکردند که هنوز در برخی نقاط کشور جریان دارد ، اگر چه در زندگیهای شهری نشان کمتری از آنها یافت میشود .از جمله این مراسم و سنتها که با نمادهای خاص خود نیز همراه بود ، جشن چهارشنبه سوری ، یا چهارشنبه آخر سال بود که طی قرنها در میان ایرانیها رواج دارد و دراین شب ،مردم با افروختن آتش و پریدن آن ، در اشعاری "زردی" که نشانه بیماری و رخوت بود ، را به آتش میدادند و از آن میخواستند تا سرخیاش که نشان سلامتی و کامروایی بود را به آنها بدهد. جای آتش بازی چهارشنبه سوری را این سالها ، آتش بازیهای پرخطر گرفته است که سال به سال نیز بر حجم و شدت آن به رغم همه ی توصیهها و درخواستها ،افزوده میشود.
از سنتهای کم رنگ شده نوروزی در جوامع بخصوص شهری ایران در سالهای اخیر ، آمدن نوروز خوانها و حاجی فیروز هاست . حاجی فیروزها ، مردانی بودند که با پوشیدن لباس قرمز و سیاه کردن چهره خود ، در کوچهها و خیابانها دایره و گاه تنبک مینواختند و با خواندن اشعار فرح بخش ، فرارسیدن نوروز را مژده میدادند. درکنار حاجی فیروزها ،مردانی نیز بودند که با حرکت در معابر و خواندن عموما اشعارمذهبی بویژه در مدح حضرت علی (ع) که به نوروز قداست ویژهای داد ، دعایشان سلامت و روزی بیشتر برای مردم در سال نو بود .
از سنتهای دیگر ایرانی در استقبال از سال نو ،خریدهای نوروزی بخصوص لباس و کفش نو و همینطور خانه تکانی است. اگر در مناطق شهری ایران این روزها گردشی داشته باشید میتوانید فرشهای شسته شده ایرانی را که شهرت جهانی دارند ، ببینید که شسته شده و برای خشک شدن ، از در و دیوار خانه ها آویزان است ، اگر چه سالهاست کارخانههای فرش شویی این زحمت را از دوش بسیاری خانمهای ایرانی کم کرده اند.
خرید لباس برای سال نو ، خود زیباییهایی دارد . اگر این روزها گشتی در خیابانهای شهرهای ایران بزنید و از جمله در تهران به مراکز خریدی مانند " باغ سپهسالار "بروید که خیابانی است با دهها مغازه که فقط کفش میفروشند و یا در مرکزی مانند میدان هفتم تیر که بیشترین تعداد مغازه هایش مانتو فروش هستند ، خواهید دید که مردم بویژه آقایان ! که شاکیان عمده از گرانی ها هستند ، باز هم با اشتیاق به خریدهای نوروزی میپردازند .
سنت درج قیمت در ایران هیچ وقت نهادینه نشده است ، و لذا میتوانید " چانه زنی"های بسیاری را شاهد باشید که البته اینجا چون عمدتا آقایان هستند که باید دست به جیب کنند ، ابتکار آنرا در دست میگیرند و در همان حال میتوانید چشم غرههای برخی خانمها را هم ببینید که اصرار دارند آقای خانه ! هرچه سریع تر به نتیجه برسد و دست در جیب کند ، نکند که از خرید آنچه خانم پسندیده منصرف شود! که اگر چنین اتفاقی بیفتد که اگر چه کم است ! ولی با رفتارهای دو طرف ، یعنی آقا و خانم نسبت به هم مثل قهر کردن ، جلو رفتن و پشت سر گذاشتن آقای خانه ! میتوانید پی به آنچه رخ داده ببرید گرچه عاقبت همه این حرفها که آنهم از شیرینیهای نوروز است ،